Problema Solució


Actualment estan emergint noves formes de convivència. Avui viure acompanyat d'un animal suposa trobar-se amb nombroses barreres discriminatòries que s'incrementen exponencialment quan la família es troba en situació de vulnerabilitat.

Segons l'informe AROPE 2021 de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social a l'Estat Espanyol (EAPN-ES), a Espanya, 11,8 milions de persones, el 25,3%, es troben en risc de pobresa o exclusió social.

Segons dades de l'Associació Nacional de Fabricants d'Aliments per a Animals de Companyia (ANFAAC), a Espanya l'any 2019 hi havia més de 28 milions d'animals de companyia a les llars, és a dir, a més del 40% de les llars hi ha un animal domèstic.

En aquest context, tot i que no hi ha dades oficials, podem concloure que un percentatge de les famílies o persones que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica, conviuen amb animals i es pot veure compromès el seu benestar per manca d'alimentació i/o atenció veterinària.

A Espanya, hi ha un nombre indeterminat de:

  • Persones que dormen al carrer per la doble discriminació que suposa anar acompanyats d'un animal.
  • Dones víctimes de violència masclista que no abandonen la llar per no tenir lloc on anar amb el seu animal.
  • Persones grans que com a única companyia conviuen amb un animal.
  • Persones que, tot i tenir llar, viuen en condicions precàries, arribant a racionar els seus escassos recursos per poder cobrir les necessitats dels animals.
  • Els agents vinculats als Serveis Socials, així com les ONGs que acompanyen aquest tipus d'usuaris compten amb poques eines per gestionar les seves necessitats i és per això que és imprescindible que els professionals rebin acompanyament per tenir la informació tècnico-jurídica bàsica per poder afrontar els futurs i nous reptes que suposen les famílies multiespècie.

El programa multidisciplinar #MillorsAmics neix el 2016 de la necessitat de visibilitzar l'enllaç existent entre persones i animals en situació de vulnerabilitat proporcionant els coneixements i els recursos per a una gestió adequada d'aquests casos.

Volem que ens ajudis a fer realitat aquest gran projecte solidari per a que els “millors amics” no se separin mai.